buitenland

meteen na je eindexamen of...?
Je kunt ook eerst je bachelor in Nederland halen en dan naar het buitenland gaan, want ten eerste geven hoogleraren die een instituut bijzonder maken meestal niet aan bachelors les en ten tweede hebben Nederlandse instituten vaak banden met buitenlandse instituten en wordt het zo makkelijker een plaats in het buitenland te krijgen. 

  
Verenigde Staten
- Er zijn zo'n 4500 instituten waar hoger onderwijs wordt gegeven.
- lijst van goede Amerikaanse universiteiten: QS World University Rankings; Ivy League. 
- In Amerika betaal je voor een goede universiteit zo'n 40.000 dollar (of meer) per jaar.
- In Amerika kun je van de universiteit zelf (dus niet van de overheid) wel een beurs krijgen. Alles wordt dan voor je betaald en je hoeft het niet terug te betalen. Je moet kunnen aantonen dat dat je erg geïnteresseerd bent in het vak dat je wilt gaan studeren: houd het nieuws bij, lees boeken, maak daarvan aantekeningen, zodat je er wat over kunt vertellen als je op gesprek wordt uitgenodigd. Zorg ook, dat je kunt aantonen, dat je aan veel extra-curriculaire (buitenschoolse) activiteiten hebt meegedaan.
- Er zijn in Amerika ook sportbeurzen voor mensen die erg goed in sport zijn. Dat wil niet zeggen dat je Olympisch kampioen moet zijn, wel dat je aardig op niveau moet spelen. (zie: http://www.ihaveguts.com/)
Om toegang te krijgen tot een Amerikaanse universiteit moet je, als je niet van een International School komt en dus geen International Baccalaureat hebt, een taaltest afleggen. Dat kan hier in Nederland. Er zijn er meerdere: SAT-test, de aanvullende AP (Advances Placement)-test, GRE en de TOEFL. Een Cambridge-examen is niet genoeg, maar het is wel een goede voorbereiding. Ga na welke test jij nodig hebt en dDoe deze testen op tijd.
- Met vragen over studeren in de Verenigde Staten kun je hier terecht: http://www.fulbright.nl/  (non-profit organisatie die subsidie ontvangt van de Nederlandse en Amerikaanse overheid om onpartijdige informatie te geven over hoger onderwijs in de VS). Ook ustudy is een organisatie die je helpt bij de organisatie van een studie in de VS. Hun bemiddeling is prijzig, maar deskundig.
The EducationUSA Academy is a high-quality, pre-college enrichment program designed to help students successfully apply to U.S. colleges and universities.

 
Verenigd Koninkrijk
- Je mag je op 5 universiteiten van het VK inschrijven (dus inclusief Schotland).  Je moet je inschrijven vóór 15 januari. Let op: voor Oxford of Cambridge moet je je inschrijven voor 15 oktober.
- Je mag je inschrijven voor Oxford òf Cambridge; niet voor allebei.
In Engeland bedraagt het college-geld zo'n 9000 pond, ofwel 10.000 euro per jaar. Dit geldt ook nog voor het studiejaar 2017-2018. Daarna zou het best eens flink kunnen stijgen ivm de Brexit. Daarover is verder nog niets bekend. Engeland kent geen beurzenstelsel. Je kunt er wel een lening aanvragen. 
- Om in Engeland te studeren moet je, als je geen International Baccalaureat hebt, de STEP toets maken (Sixth Term Examination Paper) om toegelaten te worden. Dit moet via een geregistreerd STEP-orgaan, zoals de British Council. Een Cambridge-examen is niet genoeg, maar het is wel een goede voorbereiding. Doe deze testen op tijd. Wil je het Cambridge-examen doen, dan moet je dat zelf organiseren; het gaat niet via school.  
- Oxbridge: Je moet gemiddeld een 8 staan. (Extra vakken? Wel als het je makkelijk afgaat, niet als het je gemiddelde omlaag haalt.)
- Om een serieuze kans te maken in de selectie moet je kunnen aantonen dat dat je erg geïnteresseerd bent in het vak dat je wilt gaan studeren: houd het nieuws over je vak bij, lees boeken, tijdschriften, maak daarvan aantekeningen, zodat je er wat over kunt vertellen als je op gesprek wordt uitgenodigd. Zorg ook, dat je kunt aantonen, dat je aan extra-curriculaire (buitenschoolse) activiteiten hebt meegedaan, die te maken hebben met je vak. Heb je geroeid? Leuk, dat kan in Oxford ook; het beïnvloedt je toelating op de universiteit echter niet. In je brief vermeld je je lectuur, niet door een leeslijst mee te sturen, maar door te vertellen waarom je nu juist dàt boek gelezen hebt en wat het je gebracht heeft. "Be reflective", heet dat. Andere activiteiten vermeld je ook in je brief, maar die nemen niet meer dan 20% van de tekst in beslag. Een tussenjaar? Ligt eraan hoe je dat doorbrengt. En niet als je wiskunde in Oxbridge wilt studeren. Ze zijn bang, dat je je wiskunde vergeet.
- Als je je aangemeld hebt en je bent door de selectie gekomen, word je op gesprek uitgenodigd. Dit is niet bedoeld als laatste test. Ook als het gesprek niet goed gaat, kan het zijn dat je aangenomen wordt.  Ze willen gewoon weten wie jij bent, of je in je brief een juist beeld van jezelf hebt neergezet. Je krijgt onverwachte vragen voorgelegd, waarop ze niet het goede antwoord willen horen, maar ze willen horen hoe je redeneert. Je moet dus hardop nadenken. Oefenen? Zie: https://oxplore.org/
- Je schrijft je, behalve voor een vak, ook in voor een bepaald college: een groep studenten en docenten met en bij wie jij studeert. De colleges verschillen onderling in sfeer en ligging (binnenstad of meer in het groen, al is Oxford niet groot), het ene huist in een klassiek, het ander in een modern gebouw, maar het curriculum (lesprogramma) is over de hele universiteit hetzelfde. Het kan zijn, dat er op het college van je keus geen plaats meer is, dan word je bij een ander ingedeeld.
- for the most recent information and advice: www.ox.ac.uk/study 
  for questions: ox.ac.uk/ask 
- for Cambridge: http://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/ 
- meer info over studeren in the UK: https://study-uk.britishcouncil.org/


Weleens gedacht aan studeren in Duitsland? Op deze site vind je alles wat je moet weten, van ervaringsverhalen tot praktische informatie.
http://www.studereninduitsland.nl/ 

De Italiaanse universiteiten bieden een groot scala aan opleidingen in het Italiaans en aan sommige universiteiten in Italië worden ook studies in het Engels aangeboden. 
http://italstudio.nl/studeren-in-italie/  

In Frankrijk heeft iedereen met een bac (eindexamen) recht op toegang tot de universiteit. Het collegegeld bedraagt 200 Euro per jaar. Naast de universiteiten bestaan de zg Grandes Écoles, zeer gerenommeerde instituten, waarvoor je een zwaar toelatingsexamen moet doen. Er zijn zelfs speciale scholen die je voorbereiden op dit toelatingsexamen: de 2-jarige classes préparatoires. Het is eenvoudiger om in te stromen op master-niveau. Op de Grandes Écoles bedraagt het collegegeld zo'n 1000 tot 10.000 per jaar, afhankelijk van het instituut. Om een studie in het Frans te kunnen volgen moet je een Delf-examen B2 of C1 (hangt weer van het instituut af) hebben. Bij steeds meer studies is de voertaal echter  Engels; dat geldt zeker voor de masters, zelfs op de Grandes Écoles.  
ww.institutfrancais.nl 
voor info:https://www.admission-postbac.fr/index.php?desc=accueilM#close 
voor studies op het gebied van kunst en architectuur:http://www.campusart.org/?lang=en
> Net als Jacques Chirac, François Hollande en Jean-Claude Trichet is Kajsa Ollongren een ‘énarque’. De Amsterdamse D66-wethouder, oud-topambtenaar en minister van BZ in Rutte III rondde in 1998 de Franse eliteopleiding École Nationale d'Administration (ENA) af.


‘Het is goed om je hoofd boven het maaiveld uit te steken’
Het ingelijste diploma staat alweer zes maanden te verstoffen in een hoek van haar werkkamer, op de derde verdieping van het Amsterdamse stadhuis. Net als Jacques Chirac, François Hollande en Jean-Claude Trichet is Kajsa Ollongren een ‘énarque’. De Amsterdamse D66-wethouder en oud-topambtenaar rondde in 1998 de Franse eliteopleiding École Nationale d'Administration (ENA) af. Sinds Ollongren eind vorig jaar kunst mocht uitzoeken in het depot van het Stedelijk Museum hangt haar wethouderskamer vol met abstracte werken. Voor het prestigieuze getuigschrift is geen plek aan de muur.



Toch is Ollongren (48) trots op haar diploma. Op de ENA leerde ze een van haar belangrijkste levenslessen. ‘Het is goed om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Profileer je, laat zien dat je de beste bent.’ Ollongren herinnert zich haar eerste dag aan de Parijse Rue de l'Université, waar de ENA-directeur alle nieuwe studenten in de aula toesprak. ‘Jullie zijn allemaal uitgekozen en geselecteerd, zei hij. Maar nu jullie hier zitten, wordt er ook wat van je verwacht.’ De ENA is extreem competitief, legt Ollongren uit. ‘Voordat een Fransman daar wordt toegelaten, heeft hij al een heel traject achter zich. En dat gaat alleen maar door. Wie goede cijfers haalt, eindigt hoog in het"classement"en mag na het afstuderen zijn functie uitkiezen. Finish je laag, dan resteren de kruimels.’

https://fd.nl/profiel/1107309/het-is-goed-om-je-hoofd-boven-het-maaiveld-uit-te-steken




Studeren in Zweden. Steeds meer studenten richten zich op Zweden om te studeren. In tegenstelling tot Nederland, blijft Zweden de nadruk leggen op een sterke kenniseconomie. Onderdeel hiervan is dat hoger onderwijs gratis is. Aangezien wij EU-burgers zijn, kunnen ook wij een gratis Bachelor of Master in Zweden volgen.
https://educatie-en-school.infonu.nl/buitenlands/84355-studeren-in-zweden-gratis-studeren-in-zweden.html 

Ook in Noorwegen worden verschillende gratis Bachelor studies en Master studies aangeboden. Waar we in Zweden en Denemarken kunnen profiteren dankzij ons EU-lidmaatschap, kunnen we in Noorwegen studeren omdat we wereldburgers zijn.
https://educatie-en-school.infonu.nl/buitenlands/84710-studie-in-noorwegen-gratis-studeren-in-noorwegen.html

Nederlandse Studenten in het Buitenland: http://www.wereldwijdestudenten.nl/


beurzen
Wil je voor studie naar het buitenland? Dan kun je wel wat extra financiële ruimte gebruiken. In Engeland bedraagt het college-geld namelijk zo'n 9000 pond, ofwel 10.000 euro. In Amerika betaal je voor een goede universiteit 40.000 dollar. Je mag met je Nederlandse lening naar het buitenland, maar daar heb je dus niet genoeg aan. Gelukkig zijn er andere beurzen en fondsen. Je raakt je recht op een Nederlandse studielening dan wel kwijt. Houd er rekening mee dat veel beursprogramma’s een vroege sluitingsdatum hebben. Begin daarom op tijd met zoeken naar studiebeurzen buitenland. 
https://www.wilweg.nl/financiering/beurzen