(welke) universiteit?

Bekijk http://www.hva.nl/onderwijs/informatie-voor/vwo-ers/vwo-ers.html voor de verschillen tussen studeren aan een hogeschool of universiteit.
 
Na een 4-jarige hbo-opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 of 2 jaar doorstuderen voor een master. Sommige HBO-opleidingen bieden leerlingen met een VWO-diploma de kans hun bachelor in 3 jaar te halen.
In de afgelopen 4 maanden (jan 2017) is het aantal bekende bachelor > master doorstroommogelijkheden toegenomen van 30.000 naar 60.000. Je kunt ze doorzoeken op doorstroommatrix.nl  
 
Voltijd wil zeggen dat je 5 dagen in de week overdag studeert, net zoals nu op school. Als je in deeltijd studeert, doe je dat naast je werk, 's avonds bijvoorbeeld.


De vakken op de universiteit worden traditioneel ingedeeld in alpha, bèta en gamma vakken. Alpha-vakken is de verzamelnaam voor alle talen. Gamma-vakken is de verzamelnaam voor aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, management en organisatie, levensbeschouwing en filosofie. Bèta-vakken is de verzamelnaam voor de exacte vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie. De vakken die min of meer bij elkaar horen zijn verdeeld over verschillende faculteiten (afdelingen). Vaak heeft zo'n faculteit één of meer eigen gebouwen. In Amsterdam liggen de gebouwen van de VU in Buitenveldert; die van de UvA liggen verspreid over de binnenstad.

* Wat is het verschil tussen de universiteiten? Wat is het verschil tussen geneeskunde studeren aan de UvA, aan de VU of in Maastricht? Aan de VU in Amsterdam krijg je bijvoorbeeld een mentor die je in de gaten houdt en je studieresultaten met je doorneemt. Wil je dat? Of ben je iemand die dat niet nodig heeft? Ook inhoudelijk kunnen studies met dezelfde naam per universiteit nog wel verschillen. Informeer je via de site, bezoek open dagen, doe mee met proefstuderen en kijk op 

studievergelijker.  
Waarom de UvA?  
Waarom de VU?
universitairebachelors.n

* Het eerste University College is in september 1998 van start gegaan in Utrecht. Inmiddels telt Nederland 7, bijna 8 University Colleges. De University Colleges bieden een Liberal Arts & Science programma d.w.z.een interdisciplinaire (d.i. samengesteld uit meerdere studierichtingen) studie, doorgaans Engelstalig en international georiënteerd. Ieder college heeft een eigen academisch programma. Waar het ene college de nadruk legt op Sociale Wetenschappen (Social Science) met o.a. International Relations of Psychologie, zal het andere college de nadruk leggen op de Beta-vakken (Science). De University College’s bieden een universitaire Bachelor opleiding. Doorstroom naar een universitaire Masters opleiding is (doorgaans) zonder problemen mogelijk. De University College’s kosten meer dan een reguliere studie (4000,--). Ieder college heeft ook een eigen locatie. Waar het ene college echt een eigen campus heeft, met huisvesting en eetzaal, kan je op het andere college alleen studeren en moet je zelf de stad in om een studenten kamer te vinden. De prijs voor kost en inwoning kan sterk variëren. In Amsterdam bevindt de campus zich in het Science Park en worden de colleges verzorgd door de UvA en de VU. Er zijn (oa): UCU (University College Utrecht),  AUC (Amsterdam University College, samenwerking van  VU en UVA), UCR (UC Roosevelt, van de universiteit van Utrecht, gevestigd in Middelburg), UC Leiden-The Hague, UCT (UC Twente), EUC (Erasmus UC, van de Erasmus Universiteit in Rotterdam)